Projecten

Holenleeuwskelet 

Voor R.I.P. Statue heb ik de 3D prints van een groot deel van een holenleeuwskelet mogen leveren. Zij maken onder andere hoogwaardige replica's van dinosaurusskeletten en -schedels en metalen armaturen daarvoor. Het betreffende skelet behoort tot een vermoedelijk ruim elfduizend jaar oude grotleeuw (Panthera leo spelaea), ontdekt in de Grotten van Goyet (België). Het maakt deel uit van de collectie van Museum voor Natuurwetenschappen Brussel, maar heeft een periode in Musée du Malgré-Tout gestaan. Aangezien het skelet terugkeerde naar Brussel en zal worden ingezet voor een reizende tentoonstelling waarbij de anatomie een update kreeg, werd een nieuw, demonteerbaar armatuur gemaakt. Om de originele botten niet te beschadigen tijdens het maken van het ijzerwerk werden de 3D prints gebruikt. 


De prints dienden dus als referentie, waardoor gekozen werd om snelheid te verkiezen boven nauwkeurigheid. Het was een leuke logistieke uitdaging om op een efficiënte manier drie 3D printers in te zetten om in relatief korte tijd een hele hoop botten te printen. Ik wil Lina van R.I.P. Statue bedanken voor de prettige samenwerking en updates gedurende het proces van het maken van de armatuur. Voor meer informatie over hun werk en dit project raad ik aan een kijkje te nemen hun website:

Ripstatue.com

Repliceren sierlijstkapjes caravan

Twee particuliere klanten met een 44 jaar oude caravan liepen tegen het probleem aan dat de sierlijstkapjes aan het einde van hun levensduur waren gekomen. De plastic onderdeeltjes waren door verwering broos geworden en braken stuk voor stuk. Deze waren nergens meer te koop. Nadat ze een paar keer te horen hadden gekregen dat ze een 3D model moesten aanleveren om vervangende exemplaren te kunnen laten maken kwamen ze bij mij terecht met de vraag of ik op basis van het originele onderdeel nieuwe zou kunnen 3D printen. Dat deed ik natuurlijk graag. 


Door een deels intact origineel nauwkeurig in te meten, in 3D te tekenen en een paar testprintjes af te leveren, wisten we tot een geschikt ontwerp te komen. Het printen van 20 replica's was vervolgens een eenvoudige taak. Als materiaal werd gekozen voor ASA, vanwege een goede temperatuur- en weerbestendigheid, waaronder UV-resistentie. Dankzij de toevoeging van de nieuwe sierlijstkapjes kon de caravan weer met een frisse uitstraling mee op vakantie.

"Reverse Engineering" casus

Dit project toont het gebruik van "photogrammetry" voor 3D-scannen en modelleren in CAD-software, waarmee een nauwkeurige digitale replica werd gecreëerd van een camera. Hoewel het geen commerciële opdracht is maar een universiteitsproject, dient het als waardevol voorbeeld van de toepassing van dit proces.


Door 432 foto's te nemen van de boven- en onderkant werd het object vanuit vier verschillende hoeken vastgelegd. De resulterende 3D scan werd gebruikt als referentie bij het natekenen van de camera in CAD door middel van "surface modelling". Dit proces maakt het mogelijk gedetailleerde replica's te produceren, bestaande ontwerpen te verbeteren of te ondersteunen bij het ontwerpen van nieuwe completerende producten.


Hippotainer schaalmodel

De Hippotainer is een innovatieve Vertical Farm in een omgebouwde vrachtcontainer, waarin het hele jaar door een verscheidenheid aan planten gegroeid kunnen worden, ongeacht de locatie en externe omstandigheden. Omdat het verschepen van de echte container naar een buitenlandse beurs nou niet bepaald realistisch is, werd mij gevraagd om een schaalmodel te ontwikkelen om het concept aan geïnteresseerden te kunnen demonstreren.


In relatief korte tijd heb ik in nauw overleg het bestaande visuele 3D-model onderdeel voor onderdeel aangepast tot een 3D-printbaar bouwpakket. Vervolgens zijn alle onderdelen nauwkeurig verlijmd om een ​​geheel te vormen, waarbij zorg is besteed aan elk detail.


Ik hoop van harte dat dit model mag bijdragen richting een toekomst met efficiënte, flexibele, duurzame en veilige voedselproductie op plekken waar dit nu niet altijd mogelijk is. Gebruik de link hieronder om meer te weten te komen over de Hippotainer.

Hippotainer.com

Activaa logo visualisatie

Toen ik werd gevraagd een ontwerp te maken voor het logo van Activaa op hout was ik direct enthousiast. Ik vind het altijd leuk om de moderne techniek van 3D printen te combineren met het natuurlijke en robuuste van hout en metaal. Na het bedenken van meerdere ideeën zijn we gezamenlijk tot dit minimalistische ontwerp gekomen, waarbij de beide delen van het logo licht gedraaid naar elkaar toe staan. Om een strakke afwerking te krijgen zijn de laaglijnen als resultaat van het 3D printen opgevuld met een houtvuller en een vullende grondverf, waarna ze zijn afgewerkt met een paar dekkende lagen spuitverf in de blauwe kleur van het Activaa logo. Al met al een heel leuk en geslaagd project.

Grotere serie prototypes

Voor een bedrijf dat speciale wieldoppen produceert werd ik gevraagd een aantal honderd prototypes te printen om een product uit te testen in het veld. Zonder hoge opstartkosten werden deze binnen afzienbare tijd geproduceerd. Dit project laat zien dat 3D printen ook erg geschikt is voor het testen van producten op een wat grotere schaal.

Mini-T-Rex reconstructie vanuit fotoscans

Met het vinden van één fossiel van een dino heb je helaas nog geen heel skelet. Toch wist een bekende dino-modelleur op basis van één bot een skelet te construeren voor in een museum. Door, met behulp van de fotoscan-techniek 'photogrammetry', botten van dezelfde soort in te scannen en te laten 3D printen, konden mallen worden gemaakt voor professionele replica's.

 

Ik ben vereerd om een deel van het opschonen en 3D printen van deze gescande bestanden voor mijn rekening te hebben mogen nemen en zo bij te dragen aan de creatie van een museumstuk.


Bekijk voor meer informatie over dit project dit artikel van Omroep Brabant:

Artikel Omroep Brabant

3D printen en ontwerpen als basis van bronzen kunst

In opdracht van kunstenaar Maurits van der Cingel ontwikkelen we samen 3D modellen en 3D prints als basis van zijn bronzen kunstwerken. Door 3D objecten te combineren en ontwerpen komen we tot het gewenste resultaat.

Omdat de beelden vaak groter zijn dan het maximale printvolume worden de beelden strategisch opgedeeld. De kunstenaar neemt vervolgens deze 3D prints als startpunt van een gietproces tot een bronzen beeld. Hierbij worden siliconen negatieven gemaakt om was in te gieten. Deze krijgen vervolgens een keramisch omhulsel of een gipsen mal waar het brons in wordt gegoten. Na veel schuur- en polijstwerk ontstaan prachtig glimmende bronzen beelden.


De afbeeldingen hierboven laten een greep zien uit het werk wat we gemaakt hebben. Ik heb ook de renders en animaties kunnen maken voor op social media. Meer afbeeldingen van gepubliceerde kunstwerken kunt u bekijken op het Instagram account van Maurits:

Waarom iets namaken als je het ook kan verbeteren?

Dit kleine project van een aantal jaar geleden is een goed voorbeeld van een snelle, slimme en duurzame toepassing van 3D printen.

 

In de lente is het weer tijd voor wat groen op en rond het huis, ware het niet dat de ophang-clipjes van deze plantensteunen telkens afbraken. In plaats van deze clipjes simpelweg na te maken, heb ik een stevigere ontworpen en geprint in transparant PETG. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee dan de originele clipjes. Nu een paar jaar later zijn ze nog steeds in originele staat en hangen de planten nog stevig tegen de muur.

3D printen en ontwerpen toegankelijk voor iedereen

Iemand hoeft geen jaren ervaring te hebben met 3D tekenen of te weten wat een 3D printer nou eigenlijk is, om een idee tot werkelijkheid te maken. Dat geeft dit kleine project mooi weer.

 

Met een paar goeie tips over ontwerpen voor 3D printen en het eenvoudige online ontwerpprogramma TinkerCAD, wisten een paar tweedeklassers van de havo de winnaars te worden van een schoolproject met een ontwerp van het huis van de toekomst.

Share by: